Start
Wydarzenia
logo 42-400 Zawiercie, ul. 11 Listopada 22, tel. 3267-225-62, mail: sp1zawiercie@zawiercie.eu
Gimnazjum nr 1 im. T. Kościuszki w Zawierciu

Prażonki wykonane przez uczniów klasy I i II



Szkoła Podstawowa nr 1 w ZawierciuSzkoła Podstawowa nr 1 w Zawierciu

Prażonki z ogniska to regionalny przysmak z Zawiercia. Tajemnica tego przysmaku kryje się w żeliwnym kociołku. Prażonki to nic innego jak rodzaj zapiekanki z ziemniaków, kiełbasy, boczku wędzonego, cebuli, z solą oraz pieprzem, pod pierzynką z liścia kapusty, która po uprażeniu smakuje wszystkim, i dużym i małym.

Przepis na prażonki
Składniki:
3 kg ziemniaków,
½ kg wędzonego boczku,
1 kg kiełbasy,
6 dużych cebul,
jeden lub dwa liście kapusty,
sól i pieprz mielony,
smalec.

Przygotowanie: ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry lub kostkę wielkości około 3 cm. Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w plastry (cebulę nieco grubiej). Wnętrze kociołka posmarować smalcem. Dno wyłożyć jedną warstwą boczku. Przykryć warstwą ziemniaków, następnie kiełbasy i przykryć ją warstwą cebuli. Posolić i posypać pieprzem do smaku. Układanie warstw powtórzyć kilkakrotnie, aż do wypełnienia kociołka po brzeg. Przykryć wszystko liśćmi kapusty, które powinny wystawać ponad pokrywę. Zamknąć szczelnie pokrywą i mocno dokręcić śrubę. Kociołek wstawić w ognisko (drewno powinno się bardziej żarzyć, niż palić otwartym ogniem). Piec 35−40 minut. W trakcie pieczenia co jakiś czas ostrożnie wstrząsać i obracać kociołek.

Według tego przepisu prażonki przygotowały dzieci z klasy I i II z okazji pierwszego dnia jesieni (oczywiście z wcześniej przygotowanych przez rodziców składników).
dl

Szkoła Podstawowa nr 1 w Zawierciu

do góry^

Start
Wydarzenia